Stručnjaci upozoravaju: Ovaj dodatak prehrani može reagirati s četiri česta lijeka, pripazite
Cimet je izvrstan dodatak kavi, kruhu od banane, a neki ga vole i u čaju. Zbog aktivnog spoja cimeta, cinamaldehida, često se ističu njegova protuupalna svojstva i sposobnost stabilizacije razine šećera u krvi, što mnoge ljude potiče da uzimaju dodatke prehrani na bazi cimeta. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da ti dodaci mogu izazvati ozbiljne interakcije s četiri uobičajena lijeka.
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Food Chemistry: Molecular Sciences, ispitivalo je kako cinamaldehid stupa u interakciju s određenim lijekovima pomoću staničnih modela.
Istraživači iz Nacionalnog centra za istraživanje prirodnih proizvoda Sveučilišta Mississippi otkrili su da cinamaldehid "aktivira receptore koji kontroliraju metaboličko izlučivanje lijekova iz tijela, što znači da konzumacija velikih količina cimeta može smanjiti učinkovitost lijekova", navodi se u priopćenju za javnost.
Prema portalu Study Finds, lijekovi na koje bi cimet mogao utjecati uključuju:
- antikoagulanse (lijekove za razrjeđivanje krvi)
- nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID)
- antidepresive
- lijekove za dijabetes
"Zdravstveni problemi mogli bi se pojaviti ako se konzumiraju prekomjerne količine dodataka bez znanja zdravstvenog radnika ili liječnika koji propisuje lijekove", izjavila je autorica studije Shabana Khan, glavna znanstvenica u centru za prirodne proizvode. "Pretjerana konzumacija dodataka može dovesti do ubrzanog izlučivanja lijekova iz tijela, što bi moglo smanjiti njihovu učinkovitost."
Koliko cimeta je previše?
Dobra vijest je da standardne količine cimeta koje se konzumiraju kroz prehranu vjerojatno neće utjecati na lijekove. Međutim, visoko koncentrirane količine cimeta koje se nalaze u dodacima prehrani mogle bi imati takav učinak, piše Best Life.
Još važnije, istraživači su otkrili da vrsta cimeta koju konzumirate može igrati ključnu ulogu.
Cimetovo ulje "predstavlja gotovo nikakav rizik od interakcije biljnih pripravaka i lijekova", stoji u priopćenju. Ovo ulje obično se nalazi u lokalnim antifungalnim ili antibakterijskim kremama, kao dodatak okusu u hrani i pićima poput žvakaćih guma, bombona i pečenih proizvoda te u osvježivačima prostora i svijećama.
Kora cimeta, točnije Cassia cimet, "jeftinija vrsta cimeta koja potječe iz južne Kine", može biti štetna zbog visokog sadržaja kumarina, koji djeluje kao sredstvo za razrjeđivanje krvi. Mljevena kora Cassia cimeta najčešće je vrsta cimeta koju nalazimo u trgovinama.
"Antikoagulantna svojstva kumarina mogu biti opasna za osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi", upozorava autor studije Amar Chittiboyina, zamjenik direktora centra za prirodne proizvode.
Kako biste izbjegli Cassia cimet, potražite Cejlonski cimet koji dolazi sa Šri Lanke. "Pravi cimet sa Šri Lanke nosi manji rizik zbog nižeg udjela kumarina", pojasnio je Chittiboyina.
Dodatna istraživanja
Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno razumjeli rizici cimeta.
Istraživači navode da je potreban klinički pokus kako bi se potpuno razumjelo kako cinamaldehid aktivira receptore koji mogu uzrokovati interakcije s lijekovima. U međuvremenu, savjetuju svima koji razmišljaju o uzimanju dodataka cimeta da se posavjetuju sa svojim liječnikom.
"Osobe koje pate od kroničnih bolesti – poput hipertenzije, dijabetesa, raka, artritisa, astme, pretilosti, HIV-a, AIDS-a ili depresije – trebale bi biti oprezne pri korištenju cimeta ili bilo kojih drugih dodataka prehrani", rekla je Khan. "Naš najbolji savjet je da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom prije nego što uzimate bilo kakve dodatke uz propisane lijekove."
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare